Köpa

Registrering som kund

För att buda på ett föremål behöver du först registrera dig som kund. Det gör du via hemsidan på knappen ”Bli kund”. Är du redan kund på Auctionet behöver du inte registrera dig igen. Då får du ett personligt kundnummer och lösenord som du sedan använder för att lägga bud. När du är inloggad kan du se dina aktuella bud samt tidigare köpta och sålda föremål.

Visning inför auktion

Inför varje auktion visas föremålen i auktionshallen i Binga. Alla föremål finns också i den auktionskatalog som publiceras på Auctionets portal innan auktionen (se nedan). Samtliga föremål säljs i befintligt skick och köparen ansvarar för att granska föremålen.

Auktionskatalog

Inför varje auktion upprättas en auktionskatalog för samtliga utrop där föremålen beskrivs.

Budgivning på nätet

För att lägga bud på nätet via hemsidan innan auktionen startar krävs att du har ett kundnummer och därmed godkänt auktionsvillkoren. Budet är ett maxbud vilket betyder att det vinnande budet kan bli lägre. Samtliga bud är bindande. Vid lika bud vinner det bud som lämnats först.

Avgifter

Vid köp tillkommer för varje inrop en provision på 25% inklusive moms samt en slagavgift på 80 kr inklusive moms på klubbat belopp.

Följerätt

Auktionshus som säljer vidare upphovsrättsskyddad konst på andrahandsmarknaden till ett värde av minst 2 625 kr (2023) är enligt lag skyldiga att rapportera in sina försäljningar till Bildupphovsrätt. Upphovspersonen eller arvingar har rätt till en liten del av försäljningspriset. Följerätten är en del av upphovsrätten och gäller under konstnärens livstid och därefter i ytterligare 70 år. Avgiften som är 5% på klubbat pris debiteras köparen.

Betalning och uthämtning av inköpta föremål

Fakturan skickas till angiven e-postadress där uppgifter om betalning framgår. Fakturan ska betalas senast 5 arbetsdagar efter auktionen. Betalning kan även göras på plats i auktionshallen efter auktionen genom kortbetalning.
De inköpta föremålen lämnas ut först efter att betalning har skett. Eftersom auktionsfirmans lokaler är begränsade behöver föremålen hämtas ut senast 5 arbetsdagar efter auktionen om ingen annan överenskommelse har gjorts med auktionsfirman. Därefter har auktionsfirman rätt att ta ut en lageravgift per föremål på 50 kr inklusive moms per dag. Tider för utlämning publiceras på hemsidan och är som regel endast i veckan efter auktion.

Ta med legitimation vid uthämtning av föremål. Ombud tar med egen legitimation samt köparens legitimation.

Notera att auktionshallen ligger i Binga, Ljungbyholm. Ca 1 mil söder om Kalmar. Se ”Om oss” för vägbeskrivning.

Frakt och transport

Frakt sker genom Auctionet och beställs och betalas genom auktionsportalen.

Ångerrätt

Lagen om 14 dagars ångerrätt vid auktionsköp via nätet gäller vid realtidsauktion (virtuell klubbauktion) samt vid rena nätauktioner. Ångerrätten gäller inte när köparen är ett företag. n